گیاه خوارن از گوشت خواران بیشتر عمر می کنند

به باور انجمن تغذیه آمریکا (ADA) رژیم‌های غذایی گیاه‌خواران، شامل گیاه‌خواران کامل یا وگان‌ها، همگی سالم هستند و نه تنها مواد مغذی لازم برای بدن را تأمین می‌کنند بلکه در پیشگیری و درمان بیماری‌هایی همچون چاقی، دیابت و برخی سرطان‌ها سودمندند همچنین می توان با یک رژیم صحیح گیاه خواری در تمام دوران زندگی سالم بود و از آن در پیشگیری و درمان بیماری های خاص کمک جست ولی پیشنهاد می شود این افراد به ترتیب در تامین کلسیم، ید، آهن، روی، ویتامین B12 و ویتامین D به بدن خود دقت کافی داشته باشند.



از آن جایی که بیشتر گیاه‌خواران از منابع یا غذاهای حیوانی استفاده نمی‌کنند و نیز با توجه به این که کلسترول یکی از انواع چربی‌هایی است که تنها در منابع حیوانی وجود دارد، بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که سطح کلسترول خون گیاه‌خواران پایین بوده و این امر می‌تواند سبب جلوگیری از بیماری‌هایی همچون فشار خون، انسداد عروق و سکته قلبی شود. امروزه ثابت شده کسانی که به مقدار زیاد از فراورده‌های گوشتی بهره می‌برند بیشتر مستعد ابتلاء به بیماری‌های قلبی، کلیوی و سرطان‌ها هستند.

همچنین کمبود چربی در رژیم گیاه‌خواری سبب جلوگیری از چاقی و چربی خون و همچنین پیامدهای ناشی از آن از جمله سرطان پروستات می‌شود و نیز به علت بالا بودن میزان فیبر غذایی از یبوست و بروز سرطان روده بزرگ جلوگیری می‌کند.

پژوهش‌های جدید نشان می‌دهند رژیم‌های غذایی مبتنی بر گیاه‌خواری می‌تواند کلید زندگی طولانی باشد. بر طبق این بررسی‌ها، کاهش مصرف مواد پروتئینی مانند گوشت می‌تواند روند پیر شدن را در انسان کاهش داده و امید به زندگی را نیز به‌طور قابل توجهی افزایش دهد. دانشمندان سال‌هاست که اعتقاد دارند رژیم‌های غذایی کم کالری که میزان مصرف کالری در آن‌ها تقریباً ۶۰ درصد رژیم‌های امروزی است می‌تواند منجر به افزایش عمر انسان‌ها شود. اما دانشمندان انگلیسی کشف کردند که کلید زندگی طولانی کاهش میزان مصرف پروتئین است و نه کاهش مجموع کالری دریافتی انسان‌ها. به این ترتیب بر اساس کشف جدید، مردم بدون نیاز به کاهش میزان کالری که در طول روز مصرف می‌کنند می‌توانند با مصرف کمتر مواد پروتئینی مانند گوشت، ماهی و… عمر خود را افزایش دهند. دکتر ماتیو پایپر از دانشگاه کالج لندن در این باره گفت: رژیم‌های غذایی مبتنی بر گیاه‌خواری یکی از روش‌های رسیدن به این هدف است. پژوهش‌های ما نشان می‌دهند که کاهش ۳۰ درصدی میزان کالری مصرفی در طول روز می‌تواند خطر ابتلاء به سرطان و حملات قلبی را نزدیک به ۵۰ درصد کاهش داده و طول عمر انسان‌ها را یک سوم افزایش دهد. دانشمندان با انجام پژوهش‌هایی روی مگس‌های میوه متوجه شدند اسیدهای آمینه تأثیر زیادی روی طول عمر انسان‌ها دارند. به خصوص تغییر در میزان مصرف یک آمینو اسید به نام متیونین بسیار در افزایش طول عمر مؤثر بوده‌است. اگرچه بین انسان‌ها و مگس‌ها تفاوت‌های زیادی وجود دارد، اما محققان معتقدند نتایج این آزمایش‌ها در دستهٔ عمده‌ای از حیوانات گوناگون و هم‌چنین روی انسان‌ها صدق می‌کند. متیونین در شکل‌گیری بسیاری از پروتئین‌ها لازم است. این ماده به‌طور طبیعی در غذاهایی مانند ماهی، گوشت و تنقلات وجود دارد.

به باور انجمن تغذیه آمریکا (ADA) رژیم‌های غذایی گیاه‌خواران، شامل گیاه‌خواران کامل یا وگان‌ها، سالم هستند و نه تنها مواد مغذی لازم برای بدن را تأمین می‌کنند که در پیشگیری و درمان بیماری‌هایی همچون چاقی، دیابت و برخی سرطان‌ها سودمندند همچنین می توان با یک رژیم صحیح گیاه خواری در تمام دوران زندگی سالم بود و از آن در پیشگیری و درمان بیماری های خاص کمک جست ولی پیشنهاد می شود این افراد به ترتیب در تامین کلسیم، ید، آهن، روی، ویتامین B12 و ویتامین D به بدن خود دقت کافی داشته باشند.


یک فراتحلیل در سال ۱۹۹۹ نتایج ۵ پژوهش غربی را در این زمینه ترکیب کرد. این فراپژوهش، میزان مرگ و میر را این‌گونه گزارش کرد (اعداد کوچکتر نشان‌دهندهٔ مرگ و میر کمتر است): در بین افراد ماهی‌خوار ۰٫۸۲، گیاه‌خواران ۰٫۸۴، گوشت‌خواران گه‌گاهی ۰٫۸۴، گوشت‌خواران منظم و وگان‌ها هم بیشترین میزان مرگ و میر به اندازهٔ ۱ را داشتند. این مطالعه تعداد مرگ‌ها را در هر دسته گزارش کرده‌است و انتظار طیف‌هایی از خطاها را دارد که برای هر نسبت و تنظیماتی که روی داده‌های صورت گرفته‌است، ممکن است روی دهد. به هر حال «مرگ و میر کمتر، بسیار بخاطر رواج (به نسبت) کم دخانیات در این گیاه‌خواران بوده‌است.» در دلایل اصلی مرگ که پژوهش شده‌اند، تنها یک تفاوت در میزان مرگ و میر به رژیم غذایی نسبت داده می‌شود که: «گیاه‌خواران در مقایسه با گوشت خواران به میزان ۲۴٪ مرگ و میر کمتری بر اثر بیماری‌های ایسکمیک قلب داشتند و هیچ ارتباطی بین رژیم غذایی گیاه‌خواری با دیگر دلایل عمدهٔ مرگ برقرار نشد.»

در «مرگ و میر گیاه‌خواران بریتانیایی»، نتیجهٔ مشابهی به دست آمد: «گیاه‌خواران بریتانیایی مرگ و میر کمتری در مقایسه با مردم عادی دارند. نرخ مرگ آن‌ها مانند افراد غیرگیاه‌خوار قابل مقایسه (هم‌تراز) با آن‌هاست که نشان می‌دهد، بیشتر این برتری می‌تواند به فاکتورهای سبک زندگینامربوط به رژیم غذایی نسبت داده شود، مثل رواج کمتر دخانیات و وضعیت اجتماعی، اقتصادی عموماً بالای آن‌ها، یا جنبه‌های رژیم غذایی آن‌ها غیر از پرهیز از گوشت و ماهی.»

پژوهش بهداشت و تندرستی اَدوِنتیست، پژوهش در جریانی است از امید به زندگی در بین ادونتیست‌های روز هفتم. این تنها پژوهشی است در بین دیگر پژوهش‌ها که گواه مثبتی را برای گیاه‌خواری دارد. محققین یافته‌اند که ترکیب سبک‌های زندگی مختلف می‌تواند امید به زندگی را تا به اندازهٔ ۱۰ سال تحت تأثیر قرار دهد. در بین سبک‌های زندگی مختلف بررسی شده، رژیم غذایی گیاه‌خواری، تخمین زده شد که حدود ۱٬۱/۲–۲ سال به زندگی بیفزاید.

پژوهش بهداشت و تندرستی ادونتیست، در یک پژوهش دیگر نیز به کار گرفته شده‌است با نام «آیا مصرف کم گوشت، امید به زندگی را در انسان‌ها افزایش می‌دهد؟» که توسط ژورنال آمریکایی تغذیهٔ پزشکی منتشر شده‌است. این فراپژوهش نتیجه گرفت که مصرف کم گوشت (کمتر از یک بار در هفته) و دیگر انتخاب‌های سبک زندگی به میزان قابل توجهی امید به زندگی را افزایش می‌دهد. این پژوهش نتیجه گرفت «یافته‌ها از یک دستهٔ بزرگسالان سالم این احتمال را بالا می‌برد که پیروی طولانی مدت (≥۲ دهه) از یک رژیم گیاه‌خواری می‌تواند بعداً به میزان قابل توجه ۳٫۶ سال افزایش در امید به زندگی ایجاد کند.» به هرحال این مطالعه همچنین نتیجه گرفت «بعضی از چند سانی‌ها در مزیت بقا در گیاه‌خواران ممکن است بر اثر تفاوت‌های چشم‌گیر در بین پژوهش‌ها در این موارد بوده باشد: تطبیق‌های آماری، تعریف گیاه‌خواری، خطای اندازه‌گیری، توزیع سن، تأثیر داوطلب سالم و خوردن غذاهای گیاهی خاص توسط گیاه‌خواران. این پژوهش جلوتر می‌گوید: «این مسئله، این احتمال را بالا می‌برد که یک الگوی غذای کم گوشت و پرگیاه ممکن است عامل محافظتی علّی درست باشد، به جای تنها حذف گوشت از رژیم غذایی» در یک مرور اخیر بر پژوهش‌های مربوط به الگوهای رژیم کم‌گوشت در ارتباط با مرگ ومیر به هر علتی، سینگ (Singh) یادآور می‌شود که «۵ تا از ۵ پژوهش اشاره می‌کنند که بزرگسالانی از یک الگوی کم گوشت و پرگیاه پی‌روی کرده‌اند، نسبت به الگوهای دیگر خوردن، کاهش قابل توجه یا به‌طور حاشیه‌ای قابل توجهی (marginally significant) در ریسک مرگ و میر را تجربه می‌کنند»

مطالعه‌های آماری، همچون مقایسهٔ امید به زندگی با محل زندگی و رژیم غذایی محلی در اروپا هم، امید به زندگی را به میزان قابل توجهی در جنوب فرانسه بیشتر یافته‌اند، که در آن‌جا رژیم غذایی مدیترانه‌ای کم گوشت و پرگیاه معمول است، در مقایسه با شمال فرانسه که در آن رژیم با محتوای گوشتی زیاد معمول است.

یک پژوهش توسط انستیتو داروهای پزشکی و پیش‌گیرنده و انستیتو شیمی تنکرد شناختی به مشاهدهٔ یک گروه ۱۹ نفره گیاه‌خواران (شیرزرده گیاهخوار) پرداخت و از یک گروه مقایسهٔ ۱۹ نفره از همه‌چیزخواران انتخاب شده از همان منطقه استفاده کرد. یافته‌های این پژوهش نشان‌دهنده این است که این گروه گیاه‌خواران (شیرزرده گیاهخوار) در مقایسه با گروه غیر گیاه‌خوار، میزان کربوکسی متیلیزین (carboxymethyllysine) پلاسما و محصول‌های نهایی گلیکاسیون پیشرفته (advanced glycation endproducts) (AEGs) قابل توجهی بیشتر داشته‌اند. کربوکسی متیلیزین یک محصولگلیکاسیون (glycation) است که نشان‌دهندهٔ یک معیار استرس اکسیدگر و آسیب طولانی مدت به پروتئین‌ها در افزایش سن آترواسکلروزیس (atherosclerosis) و دیابت است. «محصول نهایی گلیکاسیون پیشرفته (AEG) ممکن است نقش مهم معکوسی بازی کنند در آترواسکلروزیس، دیابت، افزایش سن و خرابی مزمن کلیه (chronic renal)»

بزرگترین پژوهش (تا به حال) رژیم غذایی در مقابل طول عمر و یک میزبان (host) بیماری‌های غربی، پروژهٔ چین (China Project) بوده‌است که یک «بررسی نرخ مرگ برای ۱۲ نوع مختلف سرطان برای بیش از ۲۴۰۰ بخش و ۸۸۰ میلیون نفر (۹۶٪) از شهروندان این بخش‌ها» بوده‌است که ترکیب شده بود برای مطالعهٔ رابطهٔ بین نرخ‌های مرگ و میر مختلف و انواع رژیم غذایی، سبک زندگی و ویژگی‌های زیست‌محیطی در ۶۵ بخش بیشتر شهرنشین چین که به صورت اشتراکی توسط دانشگاه کُرنِل (Cornell) و دانشگاه آکسفورد و آکادمی داروهای پیش‌گیرندهٔ چین در طول ۲۰ سال انجام شد. رابطه‌ای قوی میان میزان مصرف و نتیجه (dose-response relationship) بین میزان غذای حیوانی در رژیم غذایی و دلایل اصلی مرگ و میر مانند بیماری قلبی، دیابت و سرطان یافت شد.


انواع گیاه خواری

گیاهخواران بر اساس نوع طرز فکر و هدفشان از گیاه‌خواری به دسته‌های مختلفی تقسیم می‌شوند:


  • وگانیسم (Veganism): یک روش تغذیه و زندگی است که هدف آن حذف هر نوع محصول حیوانی چه در غذا و چه در مواد مصرفی است. مهم‌ترین دلایل گرایش به وگانیسم افراد، مسائل اخلاقی یا رعایت حقوق حیوانات، حفاظت محیط زیست، حفظ سلامتی، مسائل معنوی یا مذهبی است. بسیاری از افراد وگان با پرورش صنعتی حیوانات و آزمایش روی حیوانات مخالف هستند. از مهم‌ترین محصولات حیوانی که پاک گیاه‌خواران (وگان‌ها) از مصرف آن‌ها خودداری می‌کنند می‌توان به انواع گوشت (گوشت قرمز، مرغ، آبزیان، ماکیان و…)، لبنیات، تخم‌مرغ، عسل، ابریشم، چرم، خز، و… و نیز محصولاتی که در آن‌ها از فراورده‌های حیوانی (مانند ژله که از ژلاتین بدست می‌آید) استفاده شده‌است اشاره کرد.
  • خام‌گیاه‌خواری (Raw Veganism): در این روش تغذیه گوشت و لبنیات و فراورده‌های آن و تخم مرغ به هیچ نوع و صورتی مصرف نمی‌شود. خام گیاه‌خواران از مواد محرکه مانند قهوه، چای،نوشیدنی‌های الکلی، یا سیگار خوداری می‌کنند و آن‌ها را به کار نمی‌برند. غذای مصرفی این افراد شامل انواع میوه، سبزی یا سالاد، آجیل و خشکبار مانند مغز گردو، پسته، فندق، بادام، کنجد و انواع جوانه‌ها از قبیل جوانه گندم، عدس، ماش، نخود، سویا و مواد قندی نظیر عسل، کشمش، خرما، انجیر و شکر قهوه‌ای و غیره است که به صورت خام و طبیعی مصرف می‌نمایند که می‌توان آن‌ها را به صورت غذاهای ترکیبی درآورده و مصرف کرد.
  • فروگنیسم (Fruganism): آن دسته از وگان‌ها که تنها از میوه‌ها و محصولات گیاهان استفاده می‌کنند. فروگن‌ها بر این باورند که حیات گیاهان نیز به اندازهٔ حیات حیوانات محترم است. آن‌ها علاوه بر این که مصرف محصولات حیوانی را تحریم می‌کنند، آن دسته از محصولات گیاهی که باعث مرگ یا آسیب دیدگی گیاهان می‌شود را نیز مورد استفاده قرار نمی‌دهند. فروگن‌ها بر خلاف خام‌گیاه‌خواران از غذاهای پخته نیز بهره می‌برند.
  • گیاه‌خواری حاوی شیر و تخم مرغ (Ovo-lacto vegetarianism): گیاه‌خوارانی که انواع گوشت (گوشت قرمز، مرغ، آبزیان، ماکیان و…) مصرف نمی‌کنند اما تخم مرغ و لبنیات مصرف می‌کنند.
  • زرده گیاه‌خوار (Ovo vegetarian): گیاه‌خوارانی که انواع گوشت (گوشت قرمز، مرغ، آبزیان، ماکیان و…) و لبنیات مصرف نمی‌کنند اما تخم مرغ مصرف می‌کنند.
  • شیر گیاه‌خوار (lacto-vegetarian): گیاه‌خوارانی که انواع گوشت (گوشت قرمز، مرغ، آبزیان، ماکیان و…) و تخم مرغ مصرف نمی‌کنند اما لبنیات مصرف می‌کنند.
  • گیاه‌خواری زیست‌محیطی (Environmental vegetarianism): انتخاب رژیم غذایی است که با هدف بهبود شرایط محیط زیست انجام می‌شود.
  • نیمه گیاه‌خوار (Semi-Vegetarian یا flexitarian): گیاه‌خوارانی که گوشت قرمز مصرف نمی‌کنند اما از گوشت مرغ و ماهی استفاده می‌کنند.
  • پسکیترینیسم (Pescetarianism): گیاه‌خوارانی که گوشت دریایی مانند ماهی و صدف دریایی مصرف می‌کنند.
  • گیاه‌خواران اقتصادی: به کسی گفته می‌شود که به دلیل اجبار اقتصادی یا انتخاب عمدی شکل زندگی ساده، به گیاه‌خواری رو آورده باشد.
  • کسانی که -جز گوشت محصولات دریایی- محصولات گوشتی و غیرگوشتی دیگر حیوانات را مصرف نمی‌کنند.
  • کسانی که -جز گوشت محصولات دریایی- محصولات گوشتی حیوانات را مصرف نمی‌کنند اما محصولات غیرگوشتی حیوانات را مصرف می‌کنند.
  • میوه خوار (Fruitarianism): کسانی که از میوه‌ها به عنوان غذا استفاده می‌کنند



شاید قبلا بسیاری از مردم گیاه خواری را رژیم غذایی هندوها می‌دانستند اما چند سالی است توجه بیشتر مردم دنیا به آن جلب شده و خیلی‌ها حالا گیاه‌خوار هستند. هر روز هم مطالب زیادی درباره فواید گیاه‌خواری و تأثیرات آن روی بیماری‌های مختلف و سلامت بدن می‌خوانیم و می‌شنویم و البته در مقابل کسانی هم هستند که چندان با این رژیم غذایی موافق نیستند و معتقدند ضررهایی هم دارد. ‏

جنگ گیاهان با مرگ و میر زودرس

گروهی ‎از متخصصان علوم پزشکی در آمریکا به تازگی اعلام کرده‌اند که گیاهخواری می‌تواند از یک سوم مرگ ومیرهای زودهنگام جلوگیری کند‎.‎

البته نتایج تحقیقات در این زمینه در کشورها مختلف است اما تقریباً ۳۰ میلیون مورد فوتی در سال در سراسر جهان درگروه مرگ ومیرهای قابل پیشگیری قرار می‌گیرد. یعنی مرگ‌هایی بر اثر چاقی،استعمال سیگار،رژیم غذایی نامناسب که بر تمام این عوامل گیاه خواری تأثیرگذار است و می‌تواند مرگ و میرهای زودرس را که بسیار هم شایع هستند کاهش دهد. ‏

بسیاری از مردم تصور می‌کنند گیاهخواری یعنی یک رژیم غذایی بدون گوشت. اما این رژیم غذایی انواع مختلفی دارد. ‏چندنوع گیاه‌خواری وجود دارد که بسته به نوع آن، جهت‌گیری گیاه‌خواران در برابر حیوانات دامی و فرآورده‌های دامی متفاوت است.‏گیاهخواران محض کسانی هستند که گوشت قرمز، ماهی، مرغ، تخم مرغ ولبنیات نمی‌خورند‎.‎‏ لاکتووگان به کسانی می‌گویند که لبنیات هم می‌خورند‎.‎‏ اووگان گیاهخوارانی هستند که تخم مرغ هم می‌خورند اما لاکتواووگان‌ها علاوه بر گیاهان هر دو گروه دیگر یعنی تخم مرغ و لبنیات هم می‌خورند‎.‎به کسانی که ماهی و مرغ مصرف می‌کنند، ولی گوشت قرمز نمی‌خورند نیمه گیاهخوار می‌گویند. ‏

اما جالب است بدانید گیاهخواری برای بعضی‌ها فقط به خورد وخوراک محدود نمی‌شود و نوعی سبک زندگی است. آنها در کنار نخوردن یا کمتر خوردن فرآورده‌های جانوری با آزار و کشتار آن‌ها هم مخالفند و بعضی از گیاهخواران حتی لباس‌هایی مانند چرم،ابریشم و خز را که ازکشتن جانوران به دست آمده نمی‌پوشند.‏

فواید گیاه خواری

طرفداران گیاهخواری معتقدند فرآورده‌های گوشتی و مشتقات آنها باعث ابتلا به بیماری‌های مختلفی مثل فشار خون، بیماری‌های قلبی و عروقی، چربی خون و… می‌شود. در مقابل گیاهان به دلیل داشتن انواع ویتامین‌ها، موادمعدنی، مواد ضدسرطان گیاهی و فیبرهای گیاهی از این بیماری‌ها جلوگیری می‌کند و گیاهخواران از بیماری‌های خطرناک کمتر از گوشتخواران رنج می‌برند. تخمین زده می‌شود که یک سوم بیماران سرطانی به خاطر آنکه مقدارکافی فیبر سبزیجات در رژیم غذایی‌شان وجود ندارد بیماری‌شان رشد کرده است. مطالعات نشان می‌‌دهد که گیاهخواران بارژیم فیبربالا، چربی کم و تعادل خوب، کمتر در معرض گرفتگی عروق، فشارخون و چاقی مفرط هستند.

گیاهان چربی‌های اشباع نشده کمتری دارند. چربی‌‌هایی که سرشار ازهیدروژن هستند و میزان کلسترول خون را افزایش می‌دهد و این افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و سکته مغزی را بالا می‌‌برد. در واقع مصرف گیاهان،کلسترول را از رژیم غذایی حذف می‌کند. از سوی دیگر گیاهان، فیبر بیشتری به رژیم غذایی اضافه می‌کنند که باعث کاهش گردش کلسترول بد در بدن می‌شود. ‏

خطر ابتلا به دیابت و چاقی هم با گیاهخواری کمتر می‌شود. درصورت ابتلا به دیابت و مصرف چربی‌‌های اشباع شده، خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و سکته مغزی دو برابر می‌شود. اما با گیاهخواری بخشی از کاهش وزن با کاهش مصرف چربی‌های اشباع ‌شده ‌موجود در این رژیم انجام می‌شود. ‏

گیاهان فشار خون را هم کاهش می‌دهند. ضمن اینکه گیاهان سرشار از امگا ۳ هستند که خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و دیابت را کاهش می‌‌دهد و موجب کاهش کلسترول و فشار خون بالا می‌شوند. ‏

گیاه خواری بی خطر نیست!‏

با وجود همه فوایدی که درباره گیاهخواری خواندید بسیاری از متخصصان تغذیه گیاه خواری مطلق را توصیه نمی‌کنند و معتقدند لازم است که تعادل در استفاده از مواد غذایی حیوانی و گیاهی رعایت شود‎.‎

به گفته آنها آهن، روی و ویتامین‎ B12 ‎مورد نیاز بدن از طریق رژیم گیاهخواری تامین نمی‌شود. کمبود روی به خصوص در کودکان ممکن است تعویق در رشد و کمبود ویتامین‎ B12 ‎و آهن نیز کم‌خونی را به دنبال داشته باشد به همین دلیل توصیه می‌کنند حداقل ۴ تا ۵ روز در هفته از گوشت، مرغ یا ماهی و یا فرآورده‌های آنها استفاده‌ شود.به گفته دانشمندان سوئدی، گیاهخواری بدن را از کسب مواد مغذی اصلی وحیاتی محروم می‌کند. از آنجا که گیاهخواران از خوردن هرگونه محصولات حیوانی پرهیز می‌کنند، از میزان بسیار کم مواد مغذی موجود در غذاهای گوشتی مانند کلسیم و ویتامین‎ B12 ‎بهره‌مند می‌شوند.

این افراد معمولا دچار کمبود ریبوفلاوین (نوعی ویتامین ‏B‏)، ویتامین ‏‎ B12‎، ویتامین‎ D‎، کلسیم و سلنیوم می‌شوند و در صورتی که برنامه ضعیفی داشته باشند احتماًل ابتلا به بیماریهایی چون پوکی استخوان، نرمی استخوان،کم خونی مربوط به آهن و ویتامین‎ B12 ‎بیشتر شده و کودکان هم باکندی رشد روبه رو می‌شوند. چون تراکم استخوان در گیاه خواران کمتر از کسانی است که از همه گروه‌های غذایی استفاده می‌کنند.

استدلال متخصصانی که با گیاه خواری مطلق مخالفند بر هرم خوراکی اتکا دارد. درهرم‌های خوراکی تقریباً ۵۵ تا ۶۵ درصد به غلات اختصاص داده شده که غلات در جرگه منابع گیاهی قرار دارند. ۱۵ تا ۲۰ درصد به میوه‌ها، سبزی‌ها و صیفی‌جات اختصاص داده می‌شود. بخش کوچک‌تری هم که پنیر و تخم‌مرغ هم در آنها جای می‌گیرند و بخش بعدی را گوشت‌ها تشکیل می‌دهند. شیر و لبنیات تازه وکم‌چرب در بخش دیگری از این هرم قرار می‌گیرد.‏

در این هرم، گوشت و فرآورده‌های حیوانی حتی با درصد کم وجود دارند و حذف نشده‌اند و به این ترتیب اگر کسی به درستی از این هرم تبعیت کند بخش عمده مواد غذایی او گیاهی می‌شود. ‏

در ایران گیاه خواری کمی متفاوت است. درکشور‌های غربی به دلیل اینکه سهم اصلی دریافت کالری در گیاه خواران منشاءگیاهی دارد، منابع غذایی گیاهی از لحاظ مواد مغذی غنی می‌شوند تا گیاه خواران همه ویتامین‌ها و مواد مورد نیاز بدن را دریافت کنند. اما در کشور‌هایی مانند کشور ما که تکنولوژی صنایع غذایی آنقدر پیشرفته نیست که بتوان مواد مغذی کلیدی را به سایر خوراکی‌های گیاهی اضافه کرد،گیاه خواران ممکن است دچار کمبود ویتامین و بیماری‌هایی شوند. چون منابع غذایی گیاهی با عناصرکلیدی مثل روی، ویتامین‎ A ‎و ویتامین‎ C ‎وکلسیم غنی شده اند. به همین دلیل در کشور ما پیروی از اصول گیاهخواری می‌تواند بسیار خطرناک باشد به ‌خصوص برای گروه‌های آسیب‌پذیر مانندکودکان و نوجوانان که در سن رشد هستند‎.‎

در برخی گروه‌های خاص هم احتمالاً کمبود‌های تغذیه‌ای زیاد است. مانند زنان درسنین باروری که ممکن است دچار کم خونی شوند.‏

به همین دلیل اگر به دنبال یک رژیم غذایی سالم و تضمین سلامتی بدن و بهبود بیماری‌هایتان هستید بهتر است از همه گروه‌های غذایی به ‌طورمتعادل استفاده کنید. اگر هم مایل به مصرف گوشت نیستید باید شیر، لبنیات و تخم مرغ و همزمان حبوبات و غلات مصرف کنید و مدام ویتامین‌های مورد نیاز بدن و شرایط جسمی‌تان را کنترل کنید و درصورت نیاز مکمل‌هایی ازجمله مکمل آهن و ویتامین‎ D ‎استفاده کنید. ‏



/ 0 نظر / 12 بازدید